Yazarlar
Özlem Mekik

Özlem Mekik

Sağlıklı tarifler TÜM YAZILARI
16 Ekim 2015

Şifa niyetine “KEREVİZ”

Özlem Mekik sofra.com.tr için yazdı...

Kereviz, en çok haksızlığa uğrayan sebzelerden biri. Neden diye sorarsanız, pek çok kişi tarafından, tadı geç keşfedilen bir sebze. Mesela çocuklara hep en zor yedirilen, daha çok da patates ile pişirilerek yedirilmeye çalışılan kereviz aslında tam anlamıyla bir sağlık ve vitamin deposu. Maydanozgiller familyasının bir üyesi kereviz. İzlerine de tarihte ilk kez Eski Yunan döneminde Sisam'da rastlanmış. Bu yüzden özellikle zeytinyağlı versiyonu Yunanistan'da sıkça tüketilmekte. Yani Ege mutfağının önemli malzemelerinden biri.

Kereviz çok farklı şekillerde tüketilmeye hazır zengin alternatifleri olan bir sebze aynı zamanda. Zeytinyağlısı, çorbası, dolması, salatası en sevilen ve çok tüketilen halleri. Ama haşlanmış sebze olarak da sıkça tüketiliyor. Ben en çok zeytinyağlısını yapmayı seviyorum, salatası da nefis oluyor. Kereviz ve sarımsağın uyumu çok hoşuma gidiyor.

Türk Mutfağı'nda olduğu gibi, Fransız ve Güney Avrupa mutfaklarında da önemli bir yeri var kerevizin. Ayrıca Amerika'da Louisiana yemek kültüründe de özel bir yere sahip olduğunu da paylaşmadan geçemeyeceğim.

Kerevizle ilgili bir başka bilgi de şu: Kerevizin tohumları da tatlandırıcı baharat olarak kullanılabiliyor. Baharatlık amaca dönük kereviz tohumu yemeklik tuz ile karıştırılarak "kereviz tuzu" halini alıyor. Bu haliyle de piyasada bulabilirsiniz

Kerevizin diğer iki çeşidi ise; Çin kerevizi ve Şark kerevizi. Bu çeşitler daha ince saplı ve tadı biraz daha keskin. Daha çok Çin Mutfağı'nda ve genelde karışık yağlı kızartmalarla, çorbalarda kullanılıyor.

Kerevizin sağlık deposu olduğunu söylemiştim. Yaprak ve sapları, içerdiği bol vitamin ve mineral ile mideyi kuvvetlendiriyor, iştah açıyor. Uzmanlara göre kereviz, iç salgı bezlerini ve özellikle vücutta çok çeşitli vazifesi olan böbrek üstü bezlerini çalıştırıyor, sinir yorgunluğunu da önlüyor.

Kanı temizliyor ve sivilcelerin geçmesine, yüzün pembe bir hal almasına da yarıyor. Ayrıca karaciğerin şişliğini giderip onu yorgunluk maddelerinden temizliyor. Sarılığı gideriyor, böbrekleri çalıştırıyor, fazla suyu dışarı atıyor. Böbreklerdeki kumu, taşı da döküyor.

Bu arada kerevizin körpe yapraklarını kurutup ezerek, sofra tuzu olarak kullanabiliyorsunuz. Özellikle tuz diyeti yapanlar için birebir. Bu da aklınızda bulunmasını istediğim bir detay.

Bu kadar yararlı özelliğe sahip olan, mucize bitki kereviz elbette benim de mutfağımın vazgeçilmezlerinden biri. Bu yüzden ben de sizler için harika bir kereviz tarifi hazırladım. Şimdiden afiyet olsun.

KEREVİZLİ BEZELYELİ KÖFTE(6 Porsiyon)

Malzemeler :

500 gram taze bezelye

2 adet kereviz

2 orta boy soğan

4 diş sarmısak

1 adet patates

1 çay bardağı zeytinyağı

2 adet defne yaprağı

1 çorba kaşığı un

1 tatlı kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

1 su bardağı ılık su

Köftesi İçin :

250 gram köftelik kıyma

1 adet soğan

1 adet yumurta akı

2 çorba kaşığı galeta unu ve ya 3 dilim ekmek içi

Karabiber ve pul biber

Tuz

Yapılışı:

1. Kerevizlerin ve patatesin kabuklarını soyun, iri parçalar halinde küp doğrayın. Bezelyeleri ayıklayıp yıkayın. Soğanları ve sarımsakları soyup yemeklik doğrayın.

2. Bir tencereye zeytinyağından 2 çorba kaşığı kadar koyun. Soğanları ve sarımsakları ekleyip 2 dakika kavurun, ardından bezelyeyi, hazırladığınız kereviz ve patatesi ekleyip, şöyle bir karıştırın. 1 bardak ılık suyu ve 1 çorba kaşığı unu ilave edip, defne yapraklarını da tencereye atarak, tencerenin kapağını örtüp orta ateşte pişmeye bırakın.

3. Kıymaya , rendelenmiş 1 adet soğan, 1 adet yumurta akı, galeta unu veya ekmek içi, tuz , karabiber ve pulbiberi ilave edip yoğurun. Ceviz büyüklüğünde parçalar halinde yuvarlayarak köfteleri hazırlayın. Köfteleri ayrı bir tavada kızartın.

4. Hafif kızarttığınız köfteleri, ağır ağır pişmekte olan bezelyeli karışıma ilave edip pişirmeye devam edin. 15 dakika kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişirdiğiniz yemeğinizin altını kapatın. Sıcak olarak servis tabaklarınıza alın. Dilerseniz defne yaprağıyla süsleyerek servis yapın.

Püf Noktası:

* Köfteleri daha küçük boyutlarda hazırlayarak, hiç kızartma yapmadan doğrudan bezelyelerle birlikte pişirebilirsiniz.

*Köfteleri kızartırken fazla pişirmemeye özen gösterin, pişmeye bezelyelerle birlikte devam edeceğini unutmayın!



Yazarın Önceki Yazıları

TÜM YAZILARI
SON DAKİKA